3 RESIPI MUDAH HANYA MENGGUNAKAN 3 BAHAN UNTUK MEMBUAT PENCUCI MULUT

Open list
3 submissions already



  • Pening memikirkan manisan apa yang hendak dibikinkan? Terkadang berasa malas mencuba resipi baru kerana kuantiti bahan yang banyak dan limitasi bahan di pasaraya berdekatan.

    Kini anda tidak perlu risau, resipi manisan berikut sangat mudah untuk dilakukan dan hanya menggunakan 3 bahan sahaja. Tak percaya?  Jom kita lihat. 

    #1 BANANA PANCAKES

    Bahan-bahan:

    • 1 biji pisang
    • 2 butir telur
    • 1 sudu teh soda bikarbonat

    Cara membuat:

    1. Hancurkan pisang menggunakan garpu.
    2. Campurkan telur ke dalam pisang.
    3. Tuang adunan ke pan 'non-stick' yang panas.
    4. Goreng hingga berwarna coklat keemasan.
    5. Banana pancakes siap untuk dimakan!

    by

    0 points
    Upvote Downvote

    Total votes: 0

    Upvotes: 0

    Upvotes percentage: 0.000000%

    Downvotes: 0

    Downvotes percentage: 0.000000%

    #2 NUTELLA BROWNIES

    Bahan-bahan:

    • 2 biji telur
    • 2 sudu Nutella
    • 2/3 mankuk tepung gandum

    Cara membuat:

    1. Campurkan semua bahan.
    2. Tuang ke dalam loyang.
    3. Bakar dalam oven bersuhu 180°C selama 30 minit.
    4. Nah! Nutella Brownies sudah siap dihidang 

    by

    0 points
    Upvote Downvote

    Total votes: 0

    Upvotes: 0

    Upvotes percentage: 0.000000%

    Downvotes: 0

    Downvotes percentage: 0.000000%

    #3 OREO TRUFFLES

    Bahan:

    1 pek oreo130g cream cheese ( separuh pek cream cheese tatura tu or agak-agak separuh cawan)1 cawan coklat masakan (boleh jugak guna coklat putih or strawberry)

    Cara membuat:

    1. first hancurkan dlu oreo ni.. boleh tumbuk atau blend je kejap dlm pengisar sampai halus2. Biarkan cheese kat suhu bilik dan campurkan dalam oreo hancur tadi dan uli sampai sebati lau nk pakai sudu pun boleh kalau nak buat byk pakai mixer lagi senang dan cepat.3. Bila dah jadi macam doh gitu bulat bulatkan dan simpan dlm peti sejuk 10-20min4. Cairkan coklat secara double boiler kemudian celupkan oreo tadi dan sejukkan semula & bolehlah di hidangkan…. lau nak cun tabur sket coklat2 kaler2 or choc rice tapi x letak pun xpe haha rasa sedap jugak

    by

    0 points
    Upvote Downvote

    Total votes: 0

    Upvotes: 0

    Upvotes percentage: 0.000000%

    Downvotes: 0

    Downvotes percentage: 0.000000%

    Add your submission

    Image Text Embed

    This field is required

    Drop Image Here

    or

    You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

    Get image from URL

    Maximum upload file size: 2 MB.

    Processing...

    This field is required

    e.g.: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

    Supported Services:

    Processing...

    What do you think?

    0 points
    Upvote Downvote

    Total votes: 0

    Upvotes: 0

    Upvotes percentage: 0.000000%

    Downvotes: 0

    Downvotes percentage: 0.000000%