Hospital Bersalin Ini Bakal Memukau Hati Bakal Ibu




  • Info ini kami kongsikan dari penulisan pasangan ibubapa yang sedang melakukan persediaan untuk menyambut kelahiran anak pertama mereka. So, mana-mana parents yang nak survey hospital bersalin bolehlah mencuba tempat ni. Nais tau katanya~

    Welcome to Andorra Women and Children Hospital Seri Kembangan.

    Pheww~.(26/11/2017).

    To be honest, actually ni second time join ANTENATAL CLASS. Before this join dekat hospital private yang lain, but kali ni join under Andorra Woman & Children Hospital. Well, as young parents to be (umur memasing 23 kira aci la tu young kan?  mmg rasa nervous yakmat nak tunggu baby keluar Nak nak first baby. So kena la timba ilmu bebanyak sampai 2 kali masuk kelas tau. Ching!

    Sejujurnya, we rather choose Antenatal Class at Andorra Woman & Children Hospital as the best one!

    Why ?

    Sebab speaker semua bagus2 and tak mengantuk langsung dalam kelas. Sangat happening and apa yang disampaikan terus masuk telinga serap dalam otak tau. Haha. First2 sampai and park kereta tengok bangunan pun dah cukup menteramkan jiwa. Sooo English style ok. Itu baru design luar bangunan belum tengok interior design lagi. Mmg cantik bak hangggg !  Masuk pintu terus dijemput oleh Pn. Zaila, CEO Andorra. Btw, rasa adore sangat dgn beliau, very informative and tak sombong. Bukan CEO je, mmg semua staff kat sana sangat helpful and tak lokek senyuman langsung. Yang ni mmg tak tipu. Boleh kumpul pahala tau, terpandang kejap pun terus senyum (Dalam Islam, senyuman juga adalah salah satu bentuk sedekah dan individu yang mengamalkannya akan memperoleh ganjaran pahala sekiranya berbuat demikian).

    .

    Kelas start dengan bacaan doa by En. Faris (if am not mistaken his name la) and then ucapan from their founder, Dr Khamsiah bt Muda. Rasa terharu bila beliau bagi speech sebab kenapa nak buka hospital sendiri. Her speech already made me want to deliver here ! Apa yang kita nak, mmg ada pada hospital ni tau. Also speech tentang ‘REZEKI’ from Sheikh Dr. Tawfique, executive director yang sangat menusuk kalbu jiwa encik suami (Ashraf). Very inspiring and motivated !.

    .

    • MODULE  :

    Banyak manfaat join kelas ni, dapat ilmu pasal Probiotic, What to expect in labour room, Nutrition, Exercise, Father role annnnnnnnd paling best pasal breastfeeding (since iols bercita-cita nak fully BF baby till 2 years old) and cara pernafasan yang betul masa dalam labour room (this one mmg skrg selalu terfikir kat kepala mcm mana nak beranak since rasa takut seram sejuk sangat memikirkan ‘Contraction Pain and Episotomy’) Siap praktikal kelas tau cara bernafas dgn betul and kena cubit2 lagi dgn suami (konon2 contraction lettew) haha. Bukan takat belajar tengok video tulis gitu je ok! Semua module yang disediakan mmg buatkan hati ni rasa lega and tak perlu lagi susah nak tidur sebab dah tahu teknik2 masa nak bersalin. Apa yang dah diceritakan dalam kelas mmg dah cukup positif kan minda.

    .

    • FOOD  :

    Mmg lebih dr 5 bintang tau. For sure la sedap,  kalau dah Chef Zubir Zain and team. Terkinja-kinja perut nak makan. Haha. Too much variety of food sampai tak termakan semuanya. Nak makan banyak mana pun makan la, takde control2 punya masa nak ambil makanan. Hehe.

    .

    • GOODIES  :

    Banyak gila tak terkata siap dapat lucky draw ! Yeay. Fee registration more than berbaloi tahu tak. Overall, boleh kata kelas yang terbaik kami suami isteri pernah join! Kat sini kite selit gambar masa buat tour okay, confirm korang nak bersalin sini nanti. Hoho. Enjoy! Btw, hospital ni SHARIAH COMPLIANT tau. Apa yang dimaklumkan is dekat level Maternity Ward takkan ada staff lelaki yang akan masuk kecuali ada kerja-kerja maintenance (itupun akan diescort oleh staff wanita ya) From A to Z mmg semua yang merawat and handle patient adalah wanita. Mmg menepati citarasa Ashraf nak isteri dia bersalin kat sini. Hehe (well my husband so choosy than me, siapa je tak kenal perangai cerewet dia .

    # Hospital ni bukan khas for Muslim sahaja ya, for NON-MUSLIM pun boleh tau. Yang penting anda mestilah WANITA dan KANAK-KANAK. Hehe, Untuk LELAKI pun boleh but for emergency case only, kalau perlu warded akan ditransfer ke Hospital yang terdekat..Thank You Andorra for having us !

    For those yang nak book antenatal checkup or delivery ke and antenatal class for next month singgah la page or contact kat bawah ni.

    Tel: 03 – 8957 8440

    Facebook: AndorraHealth

    Email: enquiry@andorracare.com

    Gambar tour:

    Maternity Ward Single Bedded.

    Design interior mmg cantik sangat, cadar selimut bakal mommies and babies kat sini semua pakai PATCHWORK tau. Ala2 tido kat rumah sendiri konsep nya.Kerusi tu actually boleh panjangkan ya sesuai for para suami tido sambil jaga isteri and baby. Hehe

    Room for Double Bedded.

    Since dekat sini specialits for Woman and Children. Room untuk Maternity and Paediatric lebih kurang sama cuma beza kalau Maternity punya ada katil baby kecik kat sebelah tu. Hehe.Yang ini syok ! Tahu tak apa beza toilet dekat Andorra daripada hospital yang lain ? As far yang pernah kami survey, belum pernah lagi jumpa bangku kecik (sebelah tandas yang berlipat tu) kat hospital lain.

    FUNGSI?

    .

    Act, bangku ni sangat berguna and membantu mommies yang baru lepas bersalin untuk mandi. Senang nak bagi darah ngalir and cuci sana sini. Takkan nak mandi berdiri or duduk kat mangkuk tandas kan ? Tak syiokkk la gitu and yet, setiap patient akan ada sorg staff yang akan jaga kita, so tak perlu segan silu minta dia tlg mandikan kite or whatsoever. BUT ! Please, yang suami pun jangan la dok relax je biarkan orang lain yang uruskan isteri anda. Bekerjasama ok?

    Lounge

    Okay, sementara tunggu isteri bersalin, kalau ada suami yang tak nak masuk labour room or any family member nak menunggu boleh chill kat sini.

    Four Bedded.

    Eventho four bedded, masih disediakan kerusi untuk penjaga tidur ya but for maternity room only penjaga perempuan sahaja yang boleh stay sampai malam. For suami boleh stay until 10pm sahaja (if am not mistaken). Dah kata Shariah Compliance kan, so kena respect aurat mommies yg lain k?

     

    Nursery Room

    Situ la bakal terletaknya Andorrian babies selepas dilahirkan. Hehe. Tp, this hospital encourage for baby stay dengan parents dalam ward so that bonding ibu dan anak lebih kuat. But its okay kalau ada yang tak nak pun. Some people rasa mcm lepas bersalin tu nak rehat sepenuhnya and tak nak dengar baby nangis la apa lah kan. So disini la bilik utk baby awk semua

    Nursery Room

    Main Lobby

    Hospital Organization Chart

    Delivery Promo Package

    Sumber asal: https://www.facebook.com/NHA2106MA/posts/900818990091575

    *Feel free to tag and share for other mommies !

    What do you think?

    0 points
    Upvote Downvote

    Total votes: 0

    Upvotes: 0

    Upvotes percentage: 0.000000%

    Downvotes: 0

    Downvotes percentage: 0.000000%

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *