Elak Ditipu Penjual Durian Musang King Dengan QR Code

durian musang king • Penat pusing satu pasar mencari Musang King tapi tak membuahkan hasil. Akhirnya ditipu juga penjual durian dengan durian yang indah khabar dari rupa.

  Keaslian durian Musang King akan dikenal pasti pada masa akan datang melalui penggunaan teknologi “Radio-Frequency Identification (RFID)” yang mampu membezakannya daripada durian biasa.

  Akses QR kod hanya menggunakan telefon pintar anda.

  Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata durian-durian itu akan diberikan Kod QR bagi memastikan keasliannya. Katanya, kaedah pengesanan menerusi RFID itu kini telah diguna pakai untuk pengedaran Sarang Burung Walit apabila setiap sarang akan mempunyai kodnya sendiri bagi tujuan mengenal pasti dari mana ia dikeluarkan.

  Dato’ Sri Ahmad Shabery bin Cheek tidak melepaskan peluang menikmati durian tempatan.

  “Sehubungan itu, setiap durian Musang King dan durian lain pada masa depan akan diberi kod (QR Code). Kod itu membolehkan orang ramai mengimbasnya menerusi telefon bimbit.

  Di China, durian banyak datang dari Thailand tapi apabila ada QR Code maka lebih mudah untuk mengenal pasti negara yang mengeksport durian tersebut, QR Code ini penting untuk memastikan keasilan durian itu.

  Durian Musang King atau gelaran sebenarnya Raja Kunyit sentiasa mendapat sambutan hangat dalam kalangan peminat raja buah tersebut.

  Ahmad Shabery berkata setakat ini kira-kira 23,700 hektar tanah daripada keseluruhan 66,000 hektar tanah untuk tanaman durian di seluruh negara ditanam dengan durian jenis Musang King, manakala 569,087 pokok daripadanya 1.5 juta pokok durian yang didaftarkan adalah pokok durian Musang King.

  Durian Musang King adalah punca kekayaan baharu untuk negara ini kerana nilai pasaran dan eksport yang tinggi ke dunia luar. Permintaan terhadap durian Musang King ini dijangka meningkat pada masa akan datang.

  Rugi sebenarnya kalau kita rakyat Malaysia sendiri tak mampu untuk mengambil peluang dari produk tanah air sendiri. Tapi perkara pertama sekali mestilah korang kena tahu dulu macam mana nak kenal durian Musang King.

  Baca juga Cara Makan Sunnah Nabi atau nak tambah ilmu elak kena scam semasa backpacking boleh baca perkongsian seorang mangsa penipuan di Istanbul.

  This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

  What do you think?

  16 points
  Upvote Downvote

  Total votes: 0

  Upvotes: 0

  Upvotes percentage: 0.000000%

  Downvotes: 0

  Downvotes percentage: 0.000000%